2.5.10

First Aid Kit, dels karaokes teen als escenaris mundials


S’apropa el Primavera Sound i aquest any, per primer cop, hi assistiré. Preparant-me per tal esdeveniment, em passo estones mirant grup per grup, els seus myspaces i apuntant a on aniré, sincronitzant hores… són moltes les sorpreses però aquesta en especial.

Feia setmanes que em passaven per davant però no m’havia parat mai a escoltar-les atentament. Elles són la Klara i la Johanna Söderber, dues germanes sueques que sota el poc original nom de First Aid Kit adopten el folk com a llenguatge universal.

El curiós del tema és que elles presenten un debut desgarrador i amarg sense caure en la tristesa de baixos fons sinó amb un esperit de remuntada (en aquests dies d'abús del mot). “The big black and the blue” no és teen, per dir-ho d’alguna manera. Són històries de mestresses de casa que han d’abandonar als seus marits, d’amors sofocants, de ruptures inevitables, de traïcions… Històries madures que xoquen per complet i a primera vista amb l’edat d’aquestes noies de tan sols 20 i 17 anys.

Suposo que deuen estar cansades de sentir la mateixa pregunta: “Però com podeu parlar com si fòssiu la veu de l’experiència dels problemes de la vida adulta si no heu sortit de l’ou?” així que no la plantejarem. Simplement ho fan i ho fan molt bé. La crítica mundial ho avala i les meves orelles i oïdes, malgrat que el 2010 no està resultant ser L’Any, estan felices i radiants amb les sorpreses que dia rere dia vai caient del cel.

Les seves influències folks provenen de Conor Oberst, Joanna Newsom (de la que vam parlar en uns posts anterios), Leonard Cohen, Fleet Foxes… Vaja, caminem en aigües de bon gust. Sense oblidar, el passat obscur que tots tenim. He llegit que van començar cantant a Britney Spears en els karaokes d’Estocolm. Tothom té un passat i tothom té un espai. Dels karaokes als escenaris mundials amb el seu propi estil.

Folk dolç i encantador, amb bellesa i puresa. Veus angelicals, crudes, innocents, emocionants i fràgils.

Com elles mateixes diuen: “It’s one life and it’s this life and it’s beautiful”.

Les veiem al Primavera el dimecres 26 de maig!

I aquí les tenim versionant a Fleet Foxes i regalant un cover molt bo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario