29.8.09

Psych folk amb Joanna Newsom i Alela Diane

Alela Diane i Joanna Newsom són dos de les exponents més prominents del moviment del psych folk (o acid folk o freak folk... qui sap els límits que separen aquests gèneres, tant és!) i amb elles, aquest 2x1, reiniciem el bloc després de l'estiu.

Minimalisme, ambient naïf, íntim... claus poètiques, estampes innocents, bellesa quasi etèrea, cant de sirenes, rudesa i senzillesa. Serà això el psych folk? Folk, indie, psychodelia? Bellesa per les orelles i ja.

Alela Diane, cantant d’aspecte rude i veu profunda, transporta a moments tranquils, al voltant d’un foc o sota la lluna, amb històries basades en les seves experiències personals i de la seva família.

El seu primer disc "The Pirate's Gospel" està inspirat en la música tradicional americana i rematat amb una veu preciosa. Després, amb “To be Still”, incorpora més instruments sota la producció del seu pare, Tom Menig.

Potser és exagerat considerar-la com la nova Joni Mitchell o la nova Emmylou Harris però “To be still” és un disc per aquells als que els hi agradi el folk i la senzillesa musical, un álbum amb crítiques excel•lents en mig món concebut en un viatge per Europa.

Alela Diane
és amiga íntima de Joanna Newsom. Diane diu: “Teníem la mateixa visió creativa des de l’institut, èrem artistes visuals. La música de Joanna és meravellosa, preciosa i atrevida”.

Video:


Naïf amb Joanna Newsom

La jove Joanna Newsom, nascuda el 1982 a la ciutat de Nevada City, es va convertir en una de les grans revelacions musicals del panorama nord-americà de l’any 2004 gràcies al seu folk naïf i poètic, traslladat innocentment amb la seva veu de nena, enriquit amb traços bluegrass, jazz, sons celtes, africans i tradicionals americans i influències de Victoria Williams o Ruth Crawford Seeger

Les seves cançons són d’una temàtica notablemente madura, en contrast amb el seu lluminós i innocent estil de cant.

Va nèixer en el si d’una família dedicada al món de la música ja que la seva mare era pianista i el seu pare guitarrista, d'aquí el seu eclèctic bagatge cultural. Joanna va començar a tocar el piano desde molt petita fins que es va enamorar dels sons de l’arpa, convertint-se en la seva adolescència en una gran especialista de l’instrument. La seva curiositat i ànsies de coneixement musical van ser àmplies des de la seva infància, estudiant sons de diferents llocs del planeta, com la música celta, senegalesa, venezolana o el folk dels Apalaches.

La seva carrera en solitari comença el 2002, quan ella mateixa publica l’EP "Walnut Whales" continuat un any després per un altre EP, “Yarn and Glue”, de nou autofinançat per la pròpia cantautora.

Aquests EP’s serien el preludi del seu primer disc gran, “The milk-eye mender” (2004). Dos anys després apareixeria “Ys” (2006).

Video:

No hay comentarios:

Publicar un comentario